TESTY
NA
NIETOLERANCJE POKARMOWE

TESTY NA NIETOLERANCJE

Czy możliwe że cierpisz na nietolerancję pokarmową?

Od dawna wiadomo, że spożywane pokarmy mogą mieć znaczny wpływ na zdrowie fizyczne i samopoczucie. Ma to jeszcze większe znaczenie w dzisiejszych czasach, ponieważ spożywamy bardzo dużą ilość produktów przetworzonych.

Mniej niż 2% społeczeństwa cierpi na alergie pokarmowe, natomiast szacunkowo nawet 45% populacji może mieć nietolerancje pokarmowe.

Objawy nietolerancji mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu szkodliwego produktu i mogą utrzymywać się tygodniami. W związku z tym wskazanie konkretnego pokarmu powodującego objawy jest bardzo trudne. Przy badaniu nietolerancji pokarmowej pomocne może być oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwko pokarmom w próbce krwi.

Normalne jest to, że podczas trawienia pokarmy rozkładane są na prostsze cząsteczki np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Następnie w jelitach są wchłaniane do krwiobiegu i stanowią składnik odżywczy. Jednak u niektórych osób zapalenie lub podrażnienie śluzówki jelit sprawia, że nie w pełni strawione pokarmy przedostają się w sposób niekontrolowany do krwiobiegu. To zaburzenie nazywamy zespołem jelita przesiąkliwego. W zespole przesiąkliwego jelita połączenia pomiędzy komórkami jelita rozluźniają się i tworzą się szczeliny, wówczas bariera jelitowa nie spełnia swojej funkcji obronnej, co sprzyja powstawaniu nietolerancji pokarmowej. Układ odpornościowy rozpoznaje te cząsteczki jako „obce” i odpowiada na to wytwarzając duże ilości przeciwciał IgG. Natomiast podwyższony poziom przeciwciał powoduje powstanie stanu zapalnego, który przyczynia się do wielu dolegliwości. Kiedy pokarm wywołuje w organizmie nadprodukcję przeciwciał IgG, przeciwciała te łączą się z białkami pochodzącymi z pożywienia i tworzą kompleksy złożone z białek pokarmowych i przeciwciał IgG. Kompleksy te są usuwane przez komórki układu odpornościowego. Kiedy układ odpornościowy jest przeciążony kompleksy, których organizm nie może usunąć, gromadzą się w różnych tkankach układu pokarmowego, skóry, stawów i innych układów, gdzie wywołują niespecyficzne objawy takie jak bóle głowy, duszności, zespół jelita drażliwego, egzema, wysypka, bóle stawów.

Objawy nietolerancji
  • oddechowe: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • mięśniowo-szkieletowe: zapalenia stawów, bóle stawów, bóle mięśni, osłabienie
  • ze strony układu pokarmowego: wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunki, kolki, problemy z utrzymaniem masy ciała
  • ze strony ośrodkowego układu nerwowego: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, chroniczne zmęczenie, nadmierne pobudzenie
  • dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wypryski, swędzenie skóry
Produkty, które obejmuje test
  • Owies
  • Pszenica
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Żyto
  • Pszenica Durum
  • Gluten
  • Migdały
  • Orzech brazylijski
  • Orzech nerkowiec
  • Herbata
  • Orzech włoski
  • Mleko krowie
  • Pełne jajo
  • Kurczak
  • Jagnięcina
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Mieszanina ryb białych
  • Mieszanina ryb słodkowodnych
  • Tuńczyk
  • Mieszanina skorupiaków
  • Brokuły
  • Kapusta
  • Marchew
  • Por
  • Ziemniak
  • Seler
  • Ogórek
  • Papryka
  • Mieszanina roślin strączkowych
  • Grejpfrut
  • Melony
  • Orzeszki ziemne
  • Ziarna soi
  • Kakao
  • Jabłko
  • Czarna porzeczka
  • Oliwki
  • Pomarańcza i cytryna
  • Truskawka
  • Pomidor
  • Imbir
  • Czosnek
  • Grzyby
  • Drożdże
Jak się przygotować do testu
  • nie spożywać alkoholu w przeddzień i w dniu pobrania próbki krwi do badania
  • nie palić wyrobów tytoniowych w przeddzień i w dniu pobrania próbki krwi do badania
  • nie przyjmować leków antyhistaminowych, które mogą zafałszować reakcję immunologiczną organizmu w dniu pobrania próbki krwi do badania
  • nie przyjmować leków z grupy kortykosteroidów o działaniu przeciwzapalnym, i immunosupresyjnymi w dniu pobrania próbki krwi do badania
  • zakończyć ewentualną antybiotykoterapię na 5 dni przed wykonaniem testu

Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo. Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm-min.2 l wody dziennie przez tydzień przed pobraniem krwi.  Jeżeli pacjent jest na diecie eliminacyjnej i przez minimum 1 miesiąc nie spożywał np. nabiału czy glutenu i chce sprawdzić czy istnieje nietolerancja należy na kilka dni przed badaniem wprowadzić te produkty do diety.

Jak przebiega test
  • Test na nietolerancję pokarmową  polega na pobraniu próbki krwi z palca.
  • Następnie oznaczana jest obecność i ilość przeciwciał IgG, powstałych na skutek spożycia konkretnego produktu spożywczego. Nasz test umożliwia oznaczenie 46 produktów spożywczych , które najczęściej wywołują nietolerancje pokarmowe.
  • Wyniki otrzymasz na adres e-mail (do dwóch dni roboczych) wraz z poradnikiem dotyczącym diety w nietolerancjach pokarmowych i analizą badania.