TESTY
NA
NIETOLERANCJE POKARMOWE
TESTY NA NIETOLERANCJE
Czy możliwe że cierpisz na nietolerancję pokarmową?
Od dawna wiadomo, że spożywane pokarmy mogą mieć znaczny wpływ na zdrowie fizyczne i samopoczucie. Ma to jeszcze większe znaczenie w dzisiejszych czasach, ponieważ spożywamy bardzo dużą ilość produktów przetworzonych.
Mniej niż 2% społeczeństwa cierpi na alergie pokarmowe, natomiast szacunkowo nawet 45% populacji może mieć nietolerancje pokarmowe.
Objawy nietolerancji mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu szkodliwego produktu i mogą utrzymywać się tygodniami. W związku z tym wskazanie konkretnego pokarmu powodującego objawy jest bardzo trudne. Przy badaniu nietolerancji pokarmowej pomocne może być oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwko pokarmom w próbce krwi.
Normalne jest to, że podczas trawienia pokarmy rozkładane są na prostsze cząsteczki np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Następnie w jelitach są wchłaniane do krwiobiegu i stanowią składnik odżywczy. Jednak u niektórych osób zapalenie lub podrażnienie śluzówki jelit sprawia, że nie w pełni strawione pokarmy przedostają się w sposób niekontrolowany do krwiobiegu. To zaburzenie nazywamy zespołem jelita przesiąkliwego. W zespole przesiąkliwego jelita połączenia pomiędzy komórkami jelita rozluźniają się i tworzą się szczeliny, wówczas bariera jelitowa nie spełnia swojej funkcji obronnej, co sprzyja powstawaniu nietolerancji pokarmowej. Układ odpornościowy rozpoznaje te cząsteczki jako „obce” i odpowiada na to wytwarzając duże ilości przeciwciał IgG. Natomiast podwyższony poziom przeciwciał powoduje powstanie stanu zapalnego, który przyczynia się do wielu dolegliwości. Kiedy pokarm wywołuje w organizmie nadprodukcję przeciwciał IgG, przeciwciała te łączą się z białkami pochodzącymi z pożywienia i tworzą kompleksy złożone z białek pokarmowych i przeciwciał IgG. Kompleksy te są usuwane przez komórki układu odpornościowego. Kiedy układ odpornościowy jest przeciążony kompleksy, których organizm nie może usunąć, gromadzą się w różnych tkankach układu pokarmowego, skóry, stawów i innych układów, gdzie wywołują niespecyficzne objawy takie jak bóle głowy, duszności, zespół jelita drażliwego, egzema, wysypka, bóle stawów.
- oddechowe: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
- mięśniowo-szkieletowe: zapalenia stawów, bóle stawów, bóle mięśni, osłabienie
- ze strony układu pokarmowego: wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunki, kolki, problemy z utrzymaniem masy ciała
- ze strony ośrodkowego układu nerwowego: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, chroniczne zmęczenie, nadmierne pobudzenie
- dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wypryski, swędzenie skóry
- Owies
- Pszenica
- Ryż
- Kukurydza
- Żyto
- Pszenica Durum
- Gluten
- Migdały
- Orzech brazylijski
- Orzech nerkowiec
- Herbata
- Orzech włoski
- Mleko krowie
- Pełne jajo
- Kurczak
- Jagnięcina
- Wołowina
- Wieprzowina
- Mieszanina ryb białych
- Mieszanina ryb słodkowodnych
- Tuńczyk
- Mieszanina skorupiaków
- Brokuły
- Kapusta
- Marchew
- Por
- Ziemniak
- Seler
- Ogórek
- Papryka
- Mieszanina roślin strączkowych
- Grejpfrut
- Melony
- Orzeszki ziemne
- Ziarna soi
- Kakao
- Jabłko
- Czarna porzeczka
- Oliwki
- Pomarańcza i cytryna
- Truskawka
- Pomidor
- Imbir
- Czosnek
- Grzyby
- Drożdże
- nie spożywać alkoholu w przeddzień i w dniu pobrania próbki krwi do badania
- nie palić wyrobów tytoniowych w przeddzień i w dniu pobrania próbki krwi do badania
- nie przyjmować leków antyhistaminowych, które mogą zafałszować reakcję immunologiczną organizmu w dniu pobrania próbki krwi do badania
- nie przyjmować leków z grupy kortykosteroidów o działaniu przeciwzapalnym, i immunosupresyjnymi w dniu pobrania próbki krwi do badania
- zakończyć ewentualną antybiotykoterapię na 5 dni przed wykonaniem testu
Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo. Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm-min.2 l wody dziennie przez tydzień przed pobraniem krwi. Jeżeli pacjent jest na diecie eliminacyjnej i przez minimum 1 miesiąc nie spożywał np. nabiału czy glutenu i chce sprawdzić czy istnieje nietolerancja należy na kilka dni przed badaniem wprowadzić te produkty do diety.
- Test na nietolerancję pokarmową polega na pobraniu próbki krwi z palca.
- Następnie oznaczana jest obecność i ilość przeciwciał IgG, powstałych na skutek spożycia konkretnego produktu spożywczego. Nasz test umożliwia oznaczenie 46 produktów spożywczych , które najczęściej wywołują nietolerancje pokarmowe.
- Wyniki otrzymasz na adres e-mail (do dwóch dni roboczych) wraz z poradnikiem dotyczącym diety w nietolerancjach pokarmowych i analizą badania.